zaterdag 7 februari 2009

Deze zaterdag houden we geen gewone maandelijkse werkdag in Swifterbant, maar gaan naar de donateursmiddag van de Stichting Handboekbinden die in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) gehouden wordt. (www.oba.nl)

J O   C O E N E N   &  C O
Openbare bibliotheek Amsterdam

Bron: Foto via de downloads van de OBA

Helaas kunnen Rob en Hans niet van de partij zijn. Bijzonder jammer, want we maken van de gelegenheid gebruik om ‘s morgens deel te nemen aan een interessante rondleiding door deze, in juli 2007, geopende bibliotheek. We worden ontvangen in de Mulisch-zaal. Deze ronde zaal heet officieel de ‘Ontdekking van de Hemelzaal', vernoemd naar het bekende boek van Harry Mulisch en de kroonluchter is een verwijzing naar de hemel.

Ontdekking van de Hemel-zaal
foto via de website van de OBA

We krijgen hier allereerst een film te zien, gemaakt door Su Tomesen, over de achtergronden van de totstandkoming van de OBA. Deze film is ook te bekijken op de website van de architect Jo Coenen: http://www.jocoenen.com/fl/movies/oba_video.html
Bovendien zijn op deze website onder ‘projekten’ en vervolgens ‘bibliotheken’ veel foto’s van de OBA te bekijken.

Na de film dwalen we met de rondleidster over alle afdelingen en krijgen we o.a. te zien hoe op al die etages consequent in de  'IJ-hoeken' (aan de kant van het IJ) de computereilanden staan opgesteld voor het raadplegen van de catalogi, hoe de terug te zetten boeken automatisch gesorteerd worden, hoe geweldig groots de uitzichten zijn, hoe er diverse 'stilte-zitjes' zijn gecreëerd of gecreëerd kunnen worden door je stoel naar het raam te schuiven, hoeveel ruimte er is voor exposities en tentoonstellen van kunst, hoe de permanente Reve-collectie getoond wordt, hoe gezellig het restaurant is op de bovenste verdieping met een fantastisch uitzicht over Amsterdam, hoe de theaterzaal beschikbaar is voor allerlei aangelegenheden, hoe de vergaderzalen ruimte bieden aan diverse activiteiten, hoe de afdeling 'Nederlands leren' functioneert voor buitenlanders, hoe tegemoet gekomen is aan de leefwereld van het kind door intieme boekenhoeken, kortom hoe uitnodigend deze bibliotheek is voor een dagelijks langdurig vertoeven (van 10.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds) op al deze interessante afdelingen, zelfs op zondag!

uitzicht op de Prins Hendrikkade

filosoferen in de 'stilte-stoelen'

uitzicht op het 'NEMO' , het grootste 'science center' van Nederland

sorteerkarren van heden en verleden

Speciale aandacht schenken we uiteraard op de derde etage aan de tentoongestelde boeken van het Koppermaandag-project. (nog te zien tot 4 maart). Er zijn 48 handgebonden boeken te bekijken van Arthur van Schendel's Het Fregatschip Johanna Maria, in zeer gevarieerde bindwijzen. Het is bijzonder verrassend en interessant te zien hoe de tekst en de titel van dit boek de binders geïnspireerd heeft tot de door hen gemaakte band.
Jammer genoeg komt de inzending van 'onze' Bert niet tot zijn recht, omdat men zijn boek in het foedraal gelaten heeft. Daarom én omdat het vorige maand al aangekondigd was, nu de foto's van zijn bijzonder creatieve bindwijze van boek en foedraal.
l foedraal

Bert heeft een Franse bindwijze toegepast. Als bekledingsmateriaal voor de platten van het boek heeft hij beige gebruikt zeildoek gekozen, voor het foedraal donker bruin gebruikt zeildoek, beide afkomstig van de Stichting Urker Kotter. Het boek is langs de randen afgezet met sisal touw, zoals ook de randen van een zeil met touw versterkt zijn.

Op de schutbladen zijn zeilschepen afgedrukt. Met ditzelfde papier is ook de binnenzijde van het foedraal bekleed.
Het leeslint is gemaakt van een aantal gevlochten draden van het donkerbruine zeildoek en is verzwaard met een messing scheepsroer.
De kapitaalbandjes zijn handbestoken, ook met draden van het bruine zeildoek.
Het koperen oog uit het bruine zeildoek is gebruikt voor de sluiting van het foedraal. De lus, gemaakt van het beige zeildoek, wordt door het koperen oog gehaald en daar weer door het stokje, dat met een draad en messing stuurwiel aan de rand van het foedraal is bevestigd.
Na een overheerlijke lunch in het restaurant trachten we nog even rebussen op te lossen, die als drie dimensionale beeldjes in een aantal vitrines opgesteld staan. Er wordt gepiekerd, gediscussieerd, maar vooral heel veel gelachen. Een aanrader voor iedere oba-bezoeker om deze vitrines te bekijken!
een toepasselijke rebus!

De middag brengen we door in de theaterzaal, om daar de door de Stichting Handboek-binden georganiseerde activiteiten bij te wonen. Allereerst luisteren we geboeid naar de enthousiaste en inspirerende verhalen en ervaringen van Pau Groenendijk van atelier Mooie Boeken. Zij omlijst haar zeer persoonlijke visies op het binden van een boek met vele interessante dia's. Vooral haar in smalle repen flexibel scharnierende banden spreken enorm tot onze verbeelding, om niet te zeggen: laten onze handen jeuken tot experimenteren. Indrukwekkend is haar verhaal over het vervaardigen van de facsimile uitgave die zij verzorgde van het dagboek van Anne Frank. Een bezoek aan www.mooieboeken.nl is meer dan de moeite waard.
Daarna kregen we een aantal presentaties aangeboden rond het thema decoratie.
Marijke Bell behandelde het zelf cacheren van textiel en het in- en opleggen van leer.
Marijke Raymakers vertelde over het bewerken van de kopsnede met sjablonen.
En Tanja Rakic demonstreerde zeer enthousiast hoe eenvoudig stijfselmarmers te maken zijn met gewone plakkaatverf.
Van al deze decoratietechnieken komen de handleidingen uitgebreid op de site www.stichting-handboekbinden.nl te staan.

Veel te gauw wees de klok 17.00 uur aan en dus.....................tijd om naar huis te gaan, maar wel zeer voldaan en verrijkt met lumineuze ideeën om uit te werken.